Over elogical

Wat doet elogical?

Logistiek speelt een grote rol in de maatschappij. Toepassingen zijn te vinden in het wegvervoer, in de zorg, in de energievoorziening, in magazijnen en fabrieken, bij voorraadbeheer, bij hergebruik en recycling van producten, enzovoort, enzovoort. elogical beperkt zicht tot een enkele toepassing, te weten de logistiek van e-commerce.

De logistiek van internetbestellingen begint vaak al voordat de klant de order heeft geplaatst. Ergens in de wereld maakt een fabrikant sokken, omdat ergens een ondernemer denkt dat hij of zij deze zal kunnen verkopen via internet. De sokken worden verstuurd vanaf de producent, naar een distributiecentrum. Daar blijven de sokken op voorraad liggen totdat een consument een bestelling plaatst op de website. De bestelling van de klant wordt doorgegeven aan het distributiecentrum en het resulterende pakket wordt getransporteerd naar een sorteercentrum van de pakketvervoerder. Het pakket vervolgt zijn weg en komt uiteindelijk bij de klant thuis in Den Haag.

Het is te gemakkelijk om te concluderen dat teveel kilometers zijn afgelegd, maar kan dit nu niet efficienter? elogical denkt van wel en met dat proces zijn we bezig.

  • Wij leveren een platform voor samenwerking in het verzendproces van online- en offline winkels
  • Voor de (online)retail sector, logistieke sector en
  • Specifiek aan (web)winkeliers, consumenten en transportbedrijven
  • Die zoeken naar mogelijkheden voor efficiënte bezorging en retouren van online bestelde producten
  • Anders dan in de huidige situatie, waarin vervoerders inefficiënt, dubbel werk doen en prijzen hoog zijn
  • Door ons platform worden productstromen beter gecoördineerd
  • Door slim gebruik te maken van technologie
  • Zodat order fulfillmentverzending en retouren efficiënter, milieuvriendelijker en sneller verlopen.
  • Beter voor consumententransporteurs en (web)winkeliers.

Met wie werkt elogical samen?

Het veranderen van de logistieke structuur voor e-commerce begint om met alle betrokkenen eenduidige afspraken te maken over informatieverzameling en informatieuitwisseling

Kenniscentra

elogical is een samenwerking tussen een tweetal Kenniscentra (Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen ).

Logistieke partijen

Naast de kenniscentra werkt elogical in dit project samen met vijf Logistieke partijen (PostNL, DHL, Districon, Beurtvaartadres, CB-Logistics.) Daarnaast hebben ook twee specialisten op het gebied van ICT (ScanYours en Centric ) zich aan dit project verbonden.

 

Logistiek is…

Logistiek omvat, en dat is de algemene definitie, het plannen, implementeren en controleren van efficiënte en effectieve voorwaartse stromen, retourstromen en opslag van goederen, diensten en gerelateerde informatie. Van oorsprong tot het punt van eindverbruik, met als doel de wensen van de klant te vervullen. Ofwel: ‘logistiek, dat is alles wat beweegt’.

Een dagje winkelen in Kleurstad

Chantal heeft van een goede vriendin de tip gekregen om eens te gaan winkelen in Kleurstad. Eigenlijk is Chantal geen avontuurlijk type en winkelt ze bij voorkeur in haar eigen woonplaats. Maar ze is toch wel erg nieuwsgierig geworden, heeft dringend nieuwe sokken nodig en heeft een vrije zaterdag voor de boeg. Lees de blog van Dr. Kees Jan Roodbergen hier.

elogical werkt aan een open netwerkstructuur voor de Logistieke Wereld. Uiteindelijk moet elk product “zelf” kunnen kiezen uit alle mogelijk opties voor opslag, material handling, verpakking, labeling en transport. Dat is het doel!

Dr. Kees Jan Roodbergen